Dít worden de grote foodtrends van 2019


Havermout en pokébowl waren trending in 2018. Maar wat brengt 2019 ons?

Food swaps

We weten dat het belangrijk is om gezond te eten. Alleen is dat niet altijd eenvoudig met al die zoete, zoute en vette verleidingen. Gelukkig komen er steeds meer gezonde alternatieven. Denk hierbij aan de bloemkoolpizzabodem, courgette-spaghetti, de bieterbal, wortel wraps en kikkererwten chips. Allemaal voorbeelden waarbij de ongezonde component is vervangen door een voedingsmiddel met meer proteïne, vezels of minder calorieën. Zo kan je nog steeds genieten van je guilty pleasure, maar zonder schuldgevoel.

Groenten in de hoofdrol

De populariteit van Ottolenghi zegt al genoeg: groenten eten is hot. Waren voorheen de groenten nog verstopt in smoothies en juices, nu pronken ze prominent op het bord. Denk aan een hele geroosterde bloemkool of gegrilde aubergine. Eigenlijk is deze trend best verklaarbaar. Steeds meer mensen kiezen voor een vegetarisch of veganistisch eetpatroon. Niets logischer dan het beste en lekkerste maken, van hetgeen je nog wel eet.

Wat je van ver haalt is lekker

We reizen vaker en verder, en komen daarbij in contact met andere keukens. Wat de boer niet kent, eet hij niet, gaat minder op. Gerechten als Dim Sum, Empanadas, Vietnamese Pho en Boa Buns zijn populair. Er komen steeds meeer foodhallen en foodtruck events met allemaal internationale streetfood gerechten. Wij zijn voor!

Herkomst: eigen land

De vorige trend betekent niet dat we onze eigen habitat negeren. We gebruiken meer ingrediënten uit eigen land of eigen regio. We vinden het belangrijk om de herkomst van ons eten te weten en het liefst halen we de producten uit de regio zelf. Kaas, vlees en groenten van de boer of kopen bij een speciaalzaak geeft een goed gevoel. Aan de ene kant omdat we daar een binding mee hebben en het de ondernemers gunnen, aan de andere kant om onze foot/dprint te minimaliseren.

Gemak dient de mens.

Iedereen is druk. En elke dag is daar dezelfde moeilijke vraag: ‘wat eten we vandaag’. Om hier antwoord op te geven, moet je a: nadenken, b: boodschappen doen en c: koken. Wil je dit allemaal niet vanwege die drukke agenda, dan besteed je toch een paar stappen uit? Er zijn komen steeds meer verschillende foodboxen en online kan je meer dan ooit kwalitatief goed en gevarieerd eten bestellen.

In de wandelgangen klinken geluiden over nog 3 trends. Wij vinden ze twijfelachtig. Wat denk jij?

Good for the guts

Gefermenteerde producten zoals kombucha, zuurkool en kimchi. Ze leveren een positieve bijdrage leveren aan je darmflora. Grote merken spelen ook in op de te verwachten kombucha trend. Wij vragen het ons af. Het zijn toch zeer speciale smaken, niet voor iedereen weggelegd. Het voelt als de Vermout die elk jaar zou doorbreken, maar het nooit echt gehaald heeft.

Smoking HOT

Het roken van ingrediënten, zoals gerookte burrata of rookaroma’s in bijvoorbeeld cocktails. Tuurlijk variëren in bereidingswijze is spannend en wekt nieuwsgierigheid op. En misschien is het een persoonlijk afkeer tegen gerookte paling. Alhoewel smoking Shirassa en gerookte BBQ-saus dan wel weer de voorkeur heeft … Kortom we zijn er nog niet over uit.

Hummus 2.0

Hummus is al jaren mega populair en in New York maken ze nu hummus shakes. Een simpele milkshake die je thuis ook kunt maken van kikkererwten, amandelmelk, dadels, tahin en banaan of andere smaakmakers. Maar zal dit ooit een trend worden in Nederland? Wie zal het zeggen.

 

Wat denk jij dat een trend gaat worden voor 2019?

Ook leuk: